Zelf citroengras telen is super makkelijk. Al wat je nodig hebt zijn een paar stelen (bio) citroengras en wat geduld. Je wordt voor je teelt-experiment beloond met een bijzondere (kamer)plant en massa's smaak.
- Start je teelt op grootmoeders wijze: vertrek van een aantal stelen citroengras en zet die in een glas water op de vensterbank. Ververs het water om de paar dagen.
- Net als de stekjes van je oma zullen de stelen na een paar weken wortels krijgen.
- Plant je bewortelde stelen uit in een pot, in zaaitrays of na 15 mei gewoon in de vollegrond.
- Citroengras in een pot zet je best in een warme kamer met voldoende vocht in de lucht, zoals een badkamer of een keuken.
- Citroengras is een gras en vormt na verloop van tijd een ‘pol’. Van zodra je pol een tiental stelen telt, kan je de buitenste duimdikke stelen oogsten. Snij ze niet af maar draai ze los (zoals rabaraber). Op die manier oogst je het lekkerste deel: de verdikte stengelbasis.
- Van citroengras gebruik je het onderste, verdikte deel. Snij het in hele fijne plakjes of kneus de stengel en voeg die in zijn geheel aan je stoofpot toe.
Kan je niet wachten? Al voor je stelen klaar zijn, oogst je het blad voor tisanes of om, als een soort van bouquet garni, toe te voegen aan een soep of stoofpot. Haal die bladeren altijd uit je gerecht voor je het opdient! Ze zijn zo scherp dat ze je keel zouden openhalen.
PS: laat je je graag inspireren door de aziatische keukens? Probeer dit jaar dan ook deze kruiden te telen:
- Allium tuberosum - Chinees bieslook
- Coriandrum sativum - koriander
- Cryptotaenia japonica - mitsuba
- Eutrema wasabi - wasabi
- Ocimum basilicum ‘Sweet Tai’ - Thaise basilicum
- Ocimum basilicum ‘Mrs. Burns Lemon’ - citroenbasilicum
- Persicaria odorata - Vietnamese koriander
- Perilla frutescens - shiso
- Capsicum annuum - Spaanse peper
Veel succes!