INSPIRATIEMAIL VAN DECEMBER 2025
Omarm de winter met specerijen
Aromatische zaden oogsten
December dat is gas terugnemen. Tijd voor evaluatie. Tijd om achterover te leunen en op mooie dagen de laatste klussen te klaren. Tijd om je huis te laten geuren naar den en spar. Tijd om alles uit de specerijenkast te halen. In deze mail laat ik je het wintergevoel omarmen met specerijen.
Wat is eigenlijk het verschil tussen een kruid en een specerij? De lijn is dun. Meestal bedoelen we met kruiden de bladeren en stelen van groene, kruidachtige planten, zoals peterselie of basilicum. Als je ze droogt om ze te bewaren, verlies je veel van hun aroma en smaak. Specerijen zijn daarentegen vaak delen van planten uit (sub)tropische klimaten, zoals zaden, wortels of bast. Sommige planten, zoals koriander of dille, zijn zowel kruid (de verse, groene delen) als specerij (de aromatische zaden).
Koriander, komijn, karwij, zwarte komijn, venkel, dille, mosterd of fenegriek: veel aromatische zaden kun je eenvoudig zelf telen. Zaai een flinke hoeveelheid plantjes en geniet een zomer lang van hun geurige blad of mooie bloemen.
Eens de planten zijn uitgebloeid, gaan ze zaad vormen. Oogst dat zaad in de vroege herfst, voordat het te mistig wordt. Zaden zijn rijp als ze makkelijk loskomen. Laat de zaden nadrogen op krantenpapier of hang de stelen met zaad en al ondersteboven te drogen op een droge, donkere plek. Verwijder aarde en plantenresten met behulp van een zeef en bewaar de zaden droog en uit direct zonlicht, bijvoorbeeld in een papieren zak.
Gebruik de zaden: stamp ze fijn in een vijzel of voeg ze in hun geheel toe aan inmaakrecepten of brooddeeg.
Dit recept konden we vandaag niet laten liggen...
Dit heb je nodig - 500 g zelfrijzende bloem - 250 g bruine suiker (basterdsuiker) - 2 eetlepels speculaaskruiden - 200 g koude boter - Melk (indien nodig) - 1 ei
Zo maak je het 1. Meng de bloem, suiker en speculaaskruiden. 2. Kneed de koude boter door de mix. 3. Voeg een eetlepel melk toe (en meer als nodig) en kneed tot een stevige bal. 4. Laat het deeg enkele uren rusten in de koelkast. 5. Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot een plak van ongeveer 1 cm dik. 6. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt hier eventueel vormpjes uitsteken. 7. Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei en een beetje melk. 8. Bak de koek in 30 minuten op 160 °C. 9. Laat afkoelen en breek de speculaas in stevige brokken. Smullen maar!
Meer kruiden ontdekken?