INSPIRATIEMAIL VAN JANUARI 2025

Verrassend in nazomerboeketten

Spaanse pepers

Als jouw groene vingers nu al jeuken om aan de slag te gaan, dan kan je deze maand al chili-pepertjes zaaien. Spaanse pepertjes brengen niet enkel pit in je keuken maar ook in je nazomer-schikkingen. Verwerk ze bijvoorbeeld samen met oostindische kers, pelargoniums, kruidig snijgroen, dahlia's en tomatenranken in Bourgondische tafelschikkingen.

Pepers zaaien

Pepertjes (Capsicum annuum) hebben een lang groeiseizoen. Zaai ze deze maand en geniet in de nazomer van de oogst.

• Leg de zaden in kleine potjes met vochtige zaai- en stekgrond en duw ze lichtjes aan. Strooi daarna een dun laagje grof zand over de zaden. Pepertjes moet je niet te diep zaaien: een halve centimeter is goed. (En raak je ogen niet aan tijdens het zaaien als je het pepper-spray-effect wil vermijden.)

• Zet de potjes vervolgens op een goed lichte en warme plek (rond de 25 °C; ik zet de mijne boven de verwarming onder een raam).

• Eens je planten 10 cm groot zijn, knijp je de top eruit zodat ze gaan vertakken. Telkens de worteltjes onderaan uit de pot komen piepen, geef je de planten een grotere pot (als je vroeg start twee tot drie keer).

• Vanaf half mei plant je de planten uit in de vollegrond in een tunnel of kas. Of geef je peperstruikje een knappe grote pot die naar buiten kan zodra het nog wat warmer wordt.

Pepers kiezen

Er zijn heel wat rassen beschikbaar, van zacht tot heet, van zacht-oker tot bijna-zwart, van slank tot bol. Bedenk wat je met de pepertjes wil aanvangen en test enkele rassen uit. Hoe kleiner de vruchten, hoe makkelijker ze drogen. Mijn favorieten? 'De Cayenne' en de compacte 'Apache' om te drogen; 'Espelette' voor vers gebruik in de keuken. 'Tabasco' pronkt met veelkleurige vruchtjes: een verrassende verschijning in boeketten maar voor schikkingen heb ik mijn hart verloren aan 'Purple Cayenne'.

Pepers drogen

Spaanse pepers voor de keuken droog je door ze aan een draad te rijgen. Hang ze te drogen op een droge, luchtige en donkere plek voor het beste resultaat (een keuken is vaak te vochtig). Hele takken met gedroogde vruchtjes kunnen later in je herfst- of winterkransen.

Veel plezier met je eerste zaaiexperiment van het jaar. Het duurt nog wel even voor je kan oogsten maar de vrolijke en pittige vruchtjes zijn beslist het wachten waard!

Meer kruiden ontdekken?

BEKIJK ONZE KRUIDENCURSUSSEN

KRIJG ONZE MAILS

Laat je inspireren met recepten, how-to's en tips

KRIJG ELKE MAAND MAIL