INSPIRATIEMAIL VAN JUNI 2025

Met mijn recept voor kruidenzout

Zuiderse kruidenmixen

Droom jij al van lang tafelen, zuiderse oorden en … zuiderse kruiden? Haal de sfeer van de zomer nu alvast in huis met deze kruidenmixen die je helemaal zelf teelt.

Mediterrane kruiden zoals tijm, rozemarijn of bonenkruid kan je goed drogen. Eens je kruiden gedroogd, maak je de kruiden zo fijn als jij nodig vindt. Mix de kruiden in de verhouding die jij lekker vindt. Klaar.

Je bewaart je mixen in gesloten bokalen uit direct zonlicht. Hier zijn twee van mijn beproefde recepten om je op weg te zetten.

Herbes de provence

Deze bekende kruidenmix kan je goed gebruiken bij allerlei traditionele gerechten uit de Franse mediterrane keuken. Ruik, proef en maak je eigen perfecte mix van het huis!

Gebruik voor dit mengsel tijm, bonenkruid, marjolein, salie en rozemarijn. Kies zelf van welke kruiden je meer, minder of helemaal niets gebruikt: het is jouw geheim recept. Bijvoorbeeld:

  • 3 el gedroogde tijm
  • 2 el gedroogde marjolein
  • 1 el gedroogde rozemarijn
  • 1 el gedroogde bonenkruid

Maak de kruiden super-fijn (hakken, rollen, schudden of zeven) en meng ze. Je kan dit mengsel ook verder aanvullen met (zee)zout voor een Provençaals kruidenzout.

Oregano & Co

Voor dit kruidenzout meng je vijf klassiekers uit de mediterrane keuken: rozemarijn, tijm, salie, oregano en bonenkruid. Door te kiezen voor een bijzondere aromatische of kleurrijke variant van de klassieker, krijg je een kruidenzout dat nét dat tikkeltje fijner is.

In onze mix ‘Oregano & co’ die we jarenlang voor chefs maakten,gebruikte ik zo de fijner geurende Salvia lavandulifolia in plaats van Salvia officinalis en de mooie paarsrode bloei van wilde marjolein in plaats van het blad. Experimenteer vooral zelf en ontwikkel een mix die je lekker én mooi vindt.

  • 5(*) delen Origanum vulgare, bloei
  • 4 delen Salvia lavandulifolia
  • 3 delen Salvia rosmarinus**
  • 2 delen Thymus vulgaris
  • 1 deel Satureja montana

(*) Dit zijn gewichtsverhoudingen

(**) Rozemarijn kreeg recent deze nieuwe botanische naam ;.) ik moet ook wennen...

Laat je creativiteit de vrije loop want daar dient de zomer voor!

Meer kruiden ontdekken?

BEKIJK ONZE KRUIDENCURSUSSEN

KRIJG ONZE MAILS

Laat je inspireren met recepten, how-to's en tips

KRIJG ELKE MAAND MAIL