INSPIRATIEMAIL VAN MEI 2025

geniet langer van bloemengeuren

3 x bloemenaroma's vangen

Hoe krijg je de geur van bloemen in een flesje? Die vraag overvalt me telkens weer wanneer de lucht vol is van lentegeuren.

De makkelijkste manier om de geur van bloemen (en kruiden) te bewaren, is drogen. Hang je bloemen ondersteboven in een goed geventileerde ruimte of spreid ze uit op een raam of schoon laken. Daarna kan je er een potpourri van maken.

Een bloemenolie is een goede manier om de vluchtige bestanddelen (en dus de geur) uit planten te halen. Denk aan de oregano-olie uit de Italiaanse keuken. Daar zit die geur ook nog helemaal in.

Methode 3 is wat omslachtiger: bij enfleurage breng je de bloemblaadjes minutieus op een laag dierlijk of plantaardig vet (zoals kokosolie) aan, zodat ze hun geur afgeven aan het vet. Eens alle geur uit de blaadjes verdwenen is, breng je een nieuwe laag bloemen aan. Zo wordt de geur in het vet laag na laag opgebouwd.

Probeer zelf eens de geur van bloemen te vangen met een van deze 3 diy's en geniet extra lang na van het zalige aroma van hyacint, roos of sering.

Veel succes!

1 - Potpourri van de tuin

Een potpourri is een mengsel van gedroogde bloemen, kruiden en andere geurige ingrediënten. Vergeet de synthetisch geurende mengsels uit de supermarkt en maak je eigen ‘potpourri van de tuin’. 

Je hebt nodig:

  • (Gedroogde) bloemen en kruiden
  • eventueel iriswortelpoeder
  • een bokaal of papieren zak

Werkwijze:

  • Droog je bloemen.
  • Het is met een potpourri een beetje zoals met een boeket: je hebt niet enkel hoofdbloemen nodig. Experimenteer met kruiden en aromatisch blad zoals cassis of dennennaalden.
  • Eens al je ingrediënten droog zijn, kan je gaan mixen.
  • Meng kleine hoeveelheden tot de geur goed zit. Maak aantekeningen over de verhoudingen zodat je de aantallen daarna gewoon kan optrekken.
  • Je zal merken dat sommige geuren (zoals lavendel) makkelijk overheersen. Gebruik daar dan wat minder van (tenzij je dat helemaal prima vindt).
  • Eventueel kan je nog extra spice aan je mengsel geven met gedroogde citrusvruchten of specerijen zoals kaneel.

Probeer niet alles in één mengsel te stoppen maar zorg voor eenheid. De geuren moeten elkaar ondersteunen, niet beconcurreren.

Tevreden? Bewaar de potpourri tot gebruik in luchtdichte potten of zakjes om de geur te behouden.

2 - Bloemenolie

Je hebt nodig:

  • Een schone lege bokaal
  • Bloemen, bij voorkeur (voor)gedroogd
  • Een draagolie zoals amandelolie

Kies voor je bloemenolie een neutraal geurende olie en sterk geurende bloemen zoals rozen of seringen.

Werkwijze:

  • Vul een glazen pot met de bloemen en overgiet met de olie. Wacht even tot de olie tussen de bloemen loopt en vul eventueel bij. De olie moet boven de bloemen staan anders gaat het schimmelen. 
  • Laat de pot enkele weken op een warme, zonnige plek staan en schud af en toe. Maak het deksel ook af en toe open om het vocht te laten ontsnappen.
  • Zeef de bloemen na 3 tot 6 weken uit de olie. De geur van de bloemen zit nu in de olie. Bewaar je geurige olie in een gesteriliseerde fles.

Leer bloemen telen!

BEKIJK ONZE BLOEMENCURSUSSEN

3 - Experimenteer met enfleurage

Je hebt nodig:

  • Verse bloemblaadjes van geurige bloemen zoals deze rozenblaadjes
  • Geurloos kokosvet
  • Een glazen schaal
  • Een schone theedoek of zeefdoek
  • Een gesteriliseerd bokaaltje

Werkwijze:

  • Maak de bloemblaadjes los van de bloemen
  • Laat het kokosvet smelten in de zon of op een laag vuur. Het moet vloeibaar, maar niet te heet worden.
  • Giet een dunne laag (0,5-1 cm) van het gesmolten vet in een glazen schaal en spreid die gelijkmatig open.
  • Laat het vet even stollen tot de laag wat stevigheid krijgt.
  • Leg de bloemblaadjes voorzichtig op het gesmolten vet. Druk ze lichtjes aan om ervoor te zorgen dat ze goed in contact komen met het vet. Bedek de hele oppervlakte met bloemblaadjes. Zorg ervoor dat ze niet overlappen, maar elkaar wel raken.
  • Leg een schone doek over je schaal zodat er geen stof in de schaal kan vallen.
  • Zet enkele dagen weg
  • Verwijder de theedoek en haal de verzadigde bloemblaadjes voorzichtig uit het vet (met een pincet). Je zal merken dat de bloemblaadjes hun geur hebben afgegeven aan het vet.
  • Herhaal dit proces met verse bloemblaadjes tot het vet verzadigd is met de geur. Verwijder de blaadjes een laatste maal.

Je hebt nu je eigen geurige olie. Doe in een kleinbokaaltje en bewaar op een koele donkere plaats.

Je kan deze olie gebruiken om er een massageolie van te maken of doe een beetje op je polsen en achter je oren voor een (hopelijk lekker ruikend) natuurlijk parfum.

Probeer deze methode met rozenblaadjes of bloempjes van lavendel, sering, narcis, jasmijn…

TIP: Enfleurage kan je geduld danig op de proef stellen. Start met een kleine hoeveelheid en geef niet te snel op.

MEER INSPIRATIE IN HET MAIL-ARCHIEF

Recepten, how-to's en tips,

rechtstreeks in je inbox

KRIJG ELKE MAAND MAIL