TIPS VOOR PRO'S MEI 2025
Mulch als een pro
Mulchen Q & A
Mulchen betekent dat je de bodem bedekt met een laag organisch materiaal. Je stopt je bodem onder een deken van bladeren, stro, grasmaaisel, schapenwol, houtsnippers of compost….
Waarom zou je mulchen? Hier zijn alvast 6 goede redenen.
Zo een laag organisch materiaal
Hoe doe je dat? Simpel: je brengt een losse laag organisch materiaal aan rondom je planten. Doe dat wanneer de bodem vochtig is en er dus vocht is om in de bodem te houden. Is je grond kurkdroog bij de aanplant: maak hem dan vochtig voordat je gaat mulchen of mulch bijvoorbeeld heel vroeg op de dag als de bodem nog vochtig is van de dauw.
Hoe dik moet de mulchlaag zijn? Dat hangt van de grootte van je planten af. Kleine plugplantjes raken bedolven onder een dikke laag mulch. Omgekeerd mag de laag houtsnippers rondom een boom of heester best wel 15 cm dik zijn.
Welk materiaal kan je zoal gebruiken?
Heel wat tuiniers zien mulchmateriaal als een extra kost, iets wat ze moeten aanvoeren. Maar de beste mulch is die waarvan je sowieso genoeg hebt. Dat kan bladafval zijn, oogstresten, stro, grasmaaisel, houtsnippers, het afval van je boeketten… Denk aan je tuinafval als bron van mulch. Snij je bijvoorbeeld je munt terug, gebruik dan het snoeisel om elders de bodem te bedekken. Blad van rabarber, smeerwortel, jonge brandnetel (zonder zaad) of de buitenste vuile bladeren van je sla: allemaal geschikt mulchmateriaal.
Hoe raak je aan voldoende mulchmateriaal voor je veld? Dat is inderdaad een zoektocht. Hier zijn alvast wat opties
En wat met slakken en woelmuizen?
Slakken en woelmuizen kunnen het je knap lastig maken. Een goed biologisch evenwicht op je veld of in je tuin met bijvoorbeeld egels die slakken eten, is de oplossing maar dat bereik je niet zomaar op 1-2-3.
Als je een aantasting vaststelt (niet 1 slak maar heeel veel slakken of woelmuizengangen) is het een goed idee om je mulchlaag dunner te houden (en dan ook vaker aan te vullen) of ze zelfs helemaal weg te halen. Aantastingen komen vaak maar in één of enkele teelten voor: experimenteer daar tot je de sweet spot gevonden hebt en ja soms zal het kiezen zijn tussen pest en cholera…
Mulch je voor of na het planten? Dat kan allebei maar je wil het jezelf en de planten zo makkelijk mogelijk maken toch? Mijn tactiek:
Leer bloemen telen!